Wat is de minimale profieldiepte van een autoband? - ProLease

Wat is de minimale profieldiepte van een autoband?

05 september 2023

We staan er niet genoeg bij stil maar het profiel van je banden is enorm belangrijk voor je eigen veiligheid. Zeker nu met de opkomst van de elektrische auto’s die veel minder onderhoud vragen, en dus minder vaak bij de dealer komen, is het nog belangrijker dat je regelmatig zelf de profieldiepte van de banden checkt.

Er zijn verschillende soorten autobanden die allemaal een eigen minimale profieldiepte hebben waarbij ze hun goede eigenschappen behouden. Je autobanden verliezen het contact met de weg als er te weinig profiel op zit. En kunnen het water op de weg niet meer goed afvoeren, je auto begint te glijden en wordt onbestuurbaar.

Maar de minimale profieldiepte is niet altijd gelijk aan de wettelijk toegestane minimale profieldiepte. Hoe dat precies zit, leggen we graag uit.

Zomerbanden

De meeste nieuwe auto’s worden standaard geleverd met zomerbanden, met een profieldiepte van ongeveer 8 millimeter. Zomerbanden zijn banden die het beste werken boven 7 graden Celsius. De wettelijke profieldiepte van een zomerband moet minimaal 1,6 millimeter zijn, maar een zomerband verliest onder de 3 millimeter al zijn goede eigenschappen.

Winterbanden

Winterbanden zijn autobanden waarbij het profiel en de rubbersamenstelling speciaal ontworpen zijn voor het rijden bij natte en winterse weeromstandigheden (onder 7 graden Celsius). In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht. In veel andere landen wel. Een winterband moet minimaal 4 millimeter profiel hebben om goed te kunnen functioneren. Volgende Nederlandse wet moet ook een winterband minimaal 1,6 millimeter profiel hebben, alleen verliest de band onder de 4 millimeter wel zijn specifieke eigenschappen voor de winterse omstandigheden.

Let op, in sommige landen is 4 millimeter profieldiepte verplicht.

Onder andere in Duitsland, Oostenrijk en delen van Italië en Frankrijk zijn winterbanden verplicht in bepaalde tijden en winterse omstandigheden van het jaar. In deze landen geldt meestal wel een verplichte minimale profieldiepte van 4 millimeter.

All season of vierseizoenenbanden

De laatste jaren zien we zeker in Nederland een opkomst van de all season banden. Een band die misschien, zeker voor ons land, het beste van beide werelden biedt. Meer grip in de winter maar ook prima te gebruiken in de zomer. Aan de andere kant slijt hij sneller dan een zomerband en heeft hij minder goede eigenschappen dan een winterband. Ook mag een all season band niet gebruikt worden in landen waar winterbanden verplicht zijn.

Ook voor de all season banden geldt een wettelijke minimale profieldiepte van 1,6 millimeter.

Controleer zelf eenvoudig de profieldiepte

Naast het gebruik van een profieldieptemeter, is het controleren van de profieldiepte heel eenvoudig met 1 euro muntstuk voor zomerbanden. Parkeer je auto en draai de wielen naar uiterst links of rechts. Dan steek je een 1 euro munt in het hoofdprofiel. Zie je de gouden buitenrand van de munt al, dan moet je aan vervanging denken. Bij winterbanden gebruik je hiervoor een 2 euro muntstuk. Dan is de dikte van de zilveren rand de referentie.