Op (zomer)vakantie met je leaseauto!

21 juni 2022

Nu de Corona-beperkende maatregelen in het grootste deel van Europa zijn opgeheven, zijn veel Nederlandser weer van plan om met de auto op vakantie te gaan deze zomer. Als je met je leaseauto op vakantie gaat, helpen wij je graag om de juiste voorbereidingen te treffen met deze handige tips.

Auto checken

Controleer altijd voor vertrek het oliepeil en de bandenspanning. Want met de extra bagage en de vaak lange(re) afstanden is de kans op een mankement aan je auto net wat groter dan tijdens de routineritjes op de Nederlandse wegen. Doe deze controle ook ruim voor vertrek, zodat er genoeg tijd is voor een eventuele reparatie aan je auto.

Het controleren van de bandenspanning en profieldiepte, en de koel-, rem- en ruitensproeiervloeistoffen zijn eenvoudig zelf uit te voeren. Hoe dit moet verschilt per auto. In het instructieboekje van de auto vind je vaak hoe je dat het beste zelf kan doen.

Tolvignetten en milieustickers

In sommige landen in Europa geldt een vignetplicht of wordt tol geheven. Voor Franse en Spaanse tolpoorten is bijvoorbeeld een elektronische tolbadge te koop waarmee je eenvoudig en snel door speciale tolpoorten kunt rijden. Om in en door Oostenrijk of Zwitserland te rijden, heb je vignet nodig. Dit vignet kan je kopen bij de snelweggrensovergangen. Maar online vooraf bestellen, is nog eenvoudiger.

Verder kan het zijn dat je een milieusticker nodig hebt. In de meeste grote Duitse steden is dit tegenwoordig verplicht, maar bijvoorbeeld ook in Parijs.

Verplichte veiligheidsuitrusting

Anders dan in Nederland gelden in de meeste (Zuid-)Europese landen strenge eisen voor de veiligheidsuitrusting in de auto. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidshesjes, gevarendriehoek, reservelampjes en soms ook een verbanddoos. Check per land wat de voorschriften zijn. De tools moet je ook vaak nog op een goed bereikbare plaats leggen. Dus niet in die ene tas achter in de kofferbak, onder al die zware koffers en tassen.


Wist u dat het in een aantal landen bijvoorbeeld verboden is om met slippers te autorijden. Dit geldt o.a. in Frankrijk en Spanje. De boete kan oplopen tot € 90,-

Vermijd zwarte zaterdagen

Vroeger werd deze term alleen gebruikt voor de drukste zaterdagen in Frankrijk, maar tegenwoordig wordt deze benaming ingezet voor de zaterdagen met ergste verkeersdrukte in Europa. In deze handige kalender van de ANWB zie je per land wat de drukste dagen zijn op de weg. Het kan handig zijn om je reisschema iets aan te passen en deze files te vermijden.

Pechhulp buitenland

Heb je toch pech of schade tijdens je reis? Heel vervelend uiteraard maar ProLease staat dag en nacht voor je klaar. Neem altijd direct contact met ons op via de ProLease Berijder App of via 073 648 70 20.

Buiten kantooruren word je automatisch doorgeschakeld naar de ProLease Alarmdienst: +31(0)73 751 73 73.

Buitenlandverklaring

In een aantal landen is het begrip ‘autolease’ nog niet zo bekend. Wanneer je met je leaseauto naar bijvoorbeeld Turkije, Marokko of ex-Oostblok landen wilt, is daarom een buitenlandverklaring vereist. Hiermee heb je een schriftelijk bewijs dat je van ProLease met de auto mag rijden. Vraag de buitenlandverklaring tijdig aan want vanwege de legalisering van de handtekening kan dit een aantal dagen duren. De kosten voor de legalisering van de buitenlandverklaring, inclusief administratiekosten, zijn voor rekening van de aanvrager.

Checklist

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je de volgende zaken niet vergeet om mee te nemen.