Mobiliteitsbudget: De voor- en nadelen
De laatste jaren komt de term ‘mobiliteitsbudget’ steeds vaker naar voren in het kader van duurzame mobiliteit of flexibiliteit voor de zakelijke reiziger. Dit wordt versterkt door de structurele impact vanuit de corona-pandemie. Thuiswerken (deels) lijkt een blijvertje te worden, net als het mijden van de spits.
Uit het Nationaal Zakelijk Mobiliteitsonderzoek 2020 komt dit ook naar voren. Bij de meting in november 2020 is de respons van ruim 500 bedrijven en 3.100 zakelijke reizigers geanalyseerd. De behoefte aan zakelijke mobiliteit is tijdens de pandemie logischerwijs sterk afgenomen. Echter zien wij om ons heen dat de zakelijke reiziger in 2021 alweer meer op pad is gegaan. Uit onderzoek van het KiM en CNV blijkt dat mensen na de pandemie best 1 of 2 dagen thuis willen werken. Daarnaast gaat men echter graag 3 tot 4 dagen naar een werkomgeving met collega’s en meer fysieke contacten. Er zal dus nog altijd een flinke behoefte zijn aan een flexibele invulling van de (zakelijke) mobiliteit.
Steeds meer bedrijven stappen over of overwegen de stap naar een mobiliteitsbudget. Als vervanging van de losse zakelijke openbaar vervoer-kaarten en leasecontracten, of juist voor het combineren van de verschillende vormen van mobiliteit.
Wat is een mobiliteitsbudget?
Een mobiliteitsbudget is in feite een bedrag per werknemer om het (zakelijk) werkverkeer zelf mee te financieren. Met dit bedrag (budget) per maand regelt iedere werknemer niet alleen het woon-werkverkeer maar ook de ritten naar klanten. Als werknemer bepaal je dus zelf of je de auto neemt, het ov pakt of een combinatie van deze vervoermiddelen gebruikt. De werknemer is zelf verantwoordelijk voor de kosten. Het geld dat niet voor vervoer is gebruikt, mag de werknemer houden. Is er een tekort, dan dient de werknemer dit zelf bij te dragen.
Een mobiliteitsbudget wordt meestal per individuele werknemer vastgesteld, op basis van de huidige en toekomstige vervoerkosten. Want niet iedereen maakt immers evenveel zakelijke kilometers. Het budget kan een bedrag per jaar zijn, maar in de meeste gevallen wordt gekozen voor een maandelijks budget.
Voordelen van een mobiliteitsbudget?
Waarom kiezen voor een mobiliteitsbudget? Wat zijn voordelen voor de werkgever en werknemer? Een vast budget voor mobiliteit is goed voor de productiviteit en efficiënte invulling van de werkzaamheden. Werknemers plannen bewuster, vermijden onnodig zakelijk verkeer en houden meer tijd over voor hun kerntaken. Dit heeft een positief effect op de CO2-uitstoot en het verbeteren van het duurzame imago van uw bedrijf.
We zetten de belangrijkste voordelen voor de werkgever en werknemer voor u op een rijtje: