Kia EV6 wint titel Auto van het Jaar 2022

01 maart 2022

EN DE WINNAAR IS..... DE KIA EV6!

Dat de winnaar een elektrische auto is geworden, mag geen verrassing zijn. De editie van dit jaar had het grootste aantal finalisten met een elektromotor: zes van de zeven personenwagens rijden op stroom.

De Kia EV6 (279 punten) is in een nek-aan-nek race met de Renault Megane E-Tech Electric (265 punten) en het 'zustermodel' de Hyundai IONIQ 5 (261 punten) uiteindelijk met deze prestigieuze titel aan de haal gegaan.

Vorig jaar ging de Toyota Yaris er met de prijs vandoor, terwijl de Peugeot 208 in 2020 nog won. En in de historie van deze verkiezing is de Kia EV6 pas de 2e volledige elektrische auto die heeft gewonnen. In 2019 was de Jaguar I-Pace de eerste elektrische auto die Auto van het Jaar is geworden.

Bij de Nederlandse jury was de Hyundai IONIQ 5 met 26 punten trouwens de favoriet.

Eerste Koreaanse Auto van het Jaar

Sinds de start van deze verkiezing in 1964 is er voor het eerst een Koreaanse winnaar. Dit jaar moest het er wel een keer van komen, want met de introductie van de nieuwste generatie elektrische gezinswagens hebben de Koreanen de lat hoog gelegd voor de concurrentie. De EV6 maakt naast het opvallende design en de geprezen rijdynamiek, de overstap naar een volledig elektrische auto extra aantrekkelijk met een laadsnelheid van 240 kW. Geen enkele auto in deze prijsklasse kan dit op dit moment evenaren.

De volledige score ziet er als volgt uit:

279 punten

261 punten

191 punten

185 punten

150 punten

144 punten

Historie

Sinds 1964 bestaat de Europese verkiezing van 'Auto van het Jaar' en is uitgegroeid tot de belangrijkste autoprijs in Europa. De winnaar van de Auto van het Jaar verkiezing wordt gekozen door een internationale jury van 60 leden/autojournalisten uit 23 Europese landen. Elk jurylid moet in de laatste stemronde 25 punten verdelen over minimaal 5 modellen, waarbij maximaal 10 punten aan één auto gegeven mag worden.

Voor Nederland zitten Frank Buma (ANWB), Jaco Bijlsma (Autovisie) en Peter Hilhorst (Autovisie/De Telegraaf) in de jury.