Finalisten Auto van het Jaar 2022

02 december 2021

FINALISTEN AUTO VAN HET JAAR 2022

Uit de voorselectie van 39 auto's heeft de uit onder meer internationale autojournalisten bestaande jury een lijst van 7 finalisten opgesteld. Alle finalisten zijn nieuwe voertuigen die nu of voor het einde van het jaar in vijf of meer Europese markten te koop zijn.

De jury heeft hij nog tot eind februari de tijd om de uiteindelijke winnaar te bepalen: op maandagmiddag 28 februari 2022 volgt dan de definitieve uitslag. Maar één ding is zeker: de Auto van het Jaar 2022 wordt sowieso een personenwagen met elektrische rijondersteuning.

7 Kanshebbers

De volgende zeven finalisten gaan met elkaar de strijd voor de titel Auto van het Jaar 2022:

Elektrisch
Vorig jaar stonden er in de lijst met finalisten al 3 (deels) elektrisch aangedreven auto's. Dit jaar is de ontwikkeling naar elektrificering nog duidelijker zichtbaar in de lijst. Want er is slechts één model dat strijdt om de felbegeerde titel zonder puur als elektrische auto te zijn ontwikkeld. En dat is de Peugeot 308. Al krijgt ook die auto in 2023 een volledig elektrisch equivalent.

De resterende zes kanshebbers zijn allemaal elektrische auto’s. Sterker nog, je kunt ze niet eens met een verbrandingsmotor krijgen.

Historie
Sinds 1964 bestaat de Europese verkiezing van 'Auto van het Jaar' en is uitgegroeid tot de belangrijkste autoprijs in Europa. De winnaar van de Auto van het Jaar verkiezing wordt gekozen door een internationale jury van 60 leden/autojournalisten uit 23 Europese landen. Elk jurylid moet in de laatste stemronde 25 punten verdelen over minimaal 5 modellen, waarbij maximaal 10 punten aan één auto gegeven mag worden.

Voor Nederland zitten Gert Wisse (ANWB), Jaco Bijlsma (Autovisie) en Peter Hilhorst (Telegraaf) in de jury.