Elektrische bedrijfswagens

14 december 2020

BENT U KLAAR VOOR EEN ELEKTRISCHE BEDRIJFSWAGEN?

Vanaf komend jaar zal het aanbod van elektrische bedrijfswagens flink toenemen. Waar de afgelopen jaren de eerste lichte bedrijfswagens op de markt kwamen met een actieradius van 100 km, zijn er nu meerdere merken die elektrische bedrijfswagens gaan aanbieden met een meer dan acceptabele actieradius voor dagelijks gebruik.

Is dit ook voor u het moment om de transitie naar elektrische rijden te maken?

ProLease zet een aantal belangrijke punten hieronder op een rijtje, zodat u de juiste keuze kan maken.

Laadvermogen & trekgewicht
Bij het gebruik van lichte bedrijfswagens is het van groot belang dat u geen (grote) concessies hoeft te doen als het gaat om laadvermogen en trekgewichten. Bij elektrische personenauto’s is dit verschil t.o.v. de reguliere brandstof auto’s soms aanzienlijk. De verschillende automerken hebben bij de nieuwe elektrische bestelwagens het laadvermogen (maximaal gewicht) weten te brengen naar een minimum van 1.000 kg en een trekgewicht vanaf 1.000 kg. Dit betekent dat bij het dagelijks gebruik van elektrische bestelwagens er steeds minder verschil is met de huidige reguliere modellen.

Rijden in de praktijk

In 2019 reden in Nederland lichte bedrijfswagens gemiddeld 35.000 km / jaar. De nieuwe elektrische bedrijfswagens hebben al een actieradius (volgens de WLTP-norm) van minimaal 250 kilometer. En bij sommige merken/modellen, waarbij een 3-fase aansluiting aanwezig is, is het al mogelijk om via snellaadstations de accu binnen 30 minuten voor 80% te vullen.

Onderhoud

Dat elektrisch rijden goed is voor het milieu, is ondertussen wel bekend. Maar een groot bijkomend financieel voordeel is de besparing op onderhoudskosten. Want een auto met een verbrandingsmotor heeft vaak meer dan 200 draaiende onderdelen in de motor. Bij intensief dagelijks gebruik slijten deze onderdelen en moeten af en toe vervangen worden. Bij een elektrische auto zitten er daarentegen minder dan 20 draaiende delen in de aandrijflijn. Daarnaast komen olie verversen, nieuwe bougies, vervanging van koppeling of distributieriem niet naar voren op de rekening van een onderhoudsbeurt van een elektrische auto.

Zoals u ziet gaan de ontwikkelingen hard en gaat de komende jaren ook een transitie plaatsvinden op het gebied van elektrificeren van grijs kenteken bedrijfswagens.

Vanuit ProLease adviseren wij u graag over dit onderwerp. Middels een persoonlijk (online) gesprek, eventueel aangevuld met onze unieke mobiliteitsscan. In samenspraak met u en de aanbieders van elektrische bestelwagens, kunnen wij bijvoorbeeld een pilot starten om te onderzoeken hoe en of het rijden met elektrische bestelwagens voor u in de praktijk werkbaar is.