Diefstal door Keyless Entry

15 november 2018

Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit waarschuwt voor toenemende diefstal van auto’s zonder sleutel. Door middel van geavanceerde hardware kunnen criminelen gemakkelijk een auto (uitgerust met Keyless Entry) ontgrendelen wanneer zij binnen 6 meter afstand van de sleutel kunnen komen. Met een ontvanger wordt het signaal van de sleutel van buiten een woning opgevangen en draadloos naar een zender “verlengd” welke vervolgens het signaal nabootst en naar de auto stuurt.

Zo denkt de auto dat de echte sleutel in de buurt is, zal deze ontgrendelen en vervolgens zelf in sommige gevallen ook nog starten, dit allemaal terwijl de echte sleutel in een jas zit of in de kast ligt.

Wat kunt u doen om deze vorm van diefstal te voorkomen?

De meest effectieve vorm van preventie is zorgen dat de sleutel wanneer deze niet gebruikt wordt in een stalen kistje ligt of in aluminiumfolie gewikkeld is. Daarnaast kunt u er voor zorgen dat de sleutel zich niet binnen 6 meter van een buitenmuur bevindt of dat u Keyless Entry uitschakelt in het menu van de auto. Deze vorm van diefstal is volgens Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit dan ook 100% niet uit te sluiten. “De dief gaat bijvoorbeeld in de bioscoop, in het restaurant of congresruimte staan om het signaal van de sleutel op te vangen. Nadat deze opgepikt is wordt het versterkt en doorgestuurd naar een collega die bij de auto staat. Het beste is om Keyless Entry in zijn geheel uit te schakelen wanneer dat mogelijk is”.