Auto van het jaar 2021

20 januari 2021

AUTO VAN HET JAAR 2021: DE KANSHEBBERS

Uit in totaal 29 modellen is eind 2020 een shortlist van 7 modellen gemaakt. Op 1 maart 2021 maakt de organisatie van de 'Car of the Year'-verkiezing de winnaar bekend.

Finalisten
De zeven finalisten voor 2021 zijn:

Alle finalisten zijn nieuwe voertuigen die nu of voor het einde van het jaar in vijf of meer Europese markten te koop zijn.

De huidige auto van het jaar is de Peugeot 208, en in 2019 ging de elektrische Jaguar i-Pace er met de winst vandoor.

Opvallend
In de lijst staan 3 zogenaamde eV's. Dat zijn naast de volledig elektrische Volkswagen ID.3, ook de Citroën C4 en Fiat New 500 waarvan zowel een versie met brandstofmotor als ook een elektrische versie beschikbaar is.

Het meest opvallende is toch wel de CUPRA Formentor. CUPRA is een nieuw merk dat een sterke binding heeft met zustermerk SEAT. Later dit jaar komt het merk met een volledig elektrisch model. De Formentor is vooral een pijlsnelle liefhebbers-SUV. En dat is best opmerkelijk dat zo’n sportieve, benzinegestookte auto in deze tijd van milieubewustzijn en de opkomst van EV’s tot de laatste 7 is doorgedrongen.

De in Nederland zeer populaire elektrisch aangedreven Polestar 2 haalde bijvoorbeeld de shortlist niet.

Historie
Sinds 1964 bestaat de Europese verkiezing van 'Auto van het Jaar' en is uitgegroeid tot de belangrijkste autoprijs in Europa. De winnaar van de Auto van het Jaar verkiezing wordt gekozen door een internationale jury van 60 leden/autojournalisten uit 23 Europese landen. Elk jurylid moet in de laatste stemronde 25 punten verdelen over minimaal 5 modellen, waarbij maximaal 10 punten aan één auto gegeven mag worden.

Voor Nederland zitten Gert Wisse (ANWB), Jaco Bijlsma (Autovisie) en Peter Hilhorst (Telegraaf) in de jury.