Prinsjesdag 2021 - Wat zijn de plannen?

30 september 2021

Traditiegetrouw zijn op de derde dinsdag van september de kabinetsplannen gepresenteerd voor het komende jaar. Ook op het gebied van (zakelijke) mobiliteit zijn belangrijke punten gemaakt. Wat staat ons te wachten. Wij hebben de belangrijkste plannen op een rijtje gezet.

Bijtelling elektrische auto's toch naar 16%

Het bijtellingspercentage voor nieuwe zakelijke emissievrije auto's gaat - ondanks de geruchten in aanloop naar Prinsjesdag- toch omhoog naar 16% vanaf 1 januari 2022. De verkoop van emissievrije personenauto's (EV's) gaat beter dan verwacht. Dit is goed nieuws voor de transitie naar elektrisch rijden, maar de stimulering van EV's kost de overheid hierdoor ook meer geld dan bij het Klimaatakkoord was afgesproken. Naast de verhoging van het bijtellingspercentage gaat de maximale catalogusprijs waarvoor de lagere bijtelling geldt op 1 januari 2022 omlaag van € 40.000 naar € 35.000, en vanaf 2023 zelfs naar € 30.000.

Voor benzine- en dieselauto's verandert er niets. Elke auto met meer dan 1 gram CO2-uitstoot, krijgt 22% bijtelling voor privégebruik van een zakelijke auto.

Stimulering vergroening wagenpark blijft

Om de doelstelling in het Klimaatakkoord te realiseren, blijft de overheid de vergroening van het wagenpark voorlopig stimuleren. Volledige elektrische auto's blijven tot en met 2024 vrijgesteld van bpm. Nieuwe auto's met een verbrandingsmotor worden per 2022 juist zwaarder belast. Tot 2025 worden de bpm-tarieven en categoriegrenzen ieder jaar met 2,3% aangescherpt.

Voorbeeld: Koop je in 2021 een nieuwe auto met benzinemotor met een CO2-uitstoot van 120 g/km, dan bedraagt de bpm € 3.146. In 2022 gaat het bpm bedrag voor dezelfde auto omhoog naar € 3.517.

Subsidie voor elektrische bedrijfswagens omhoog

De subsidie voor emissieloze bedrijfswagens wordt verhoogd, in de komende jaren wordt 28 miljoen uitgetrokken voor volledig elektrische bedrijfswagens. De exacte invulling van de hoogte van de subsidiebedragen en voorwaarden zal het kabinet in de komende periode uitwerken.

De onbelaste thuiswerkvergoeding is € 2 per dag

Ook na de Corona-crisis zijn er veel organisaties die afspraken maken met hun medewerkers om (deels) thuis te blijven werken. De overheid introduceert daarom een vaste onbelaste thuiswerkvergoeding van maximaal € 2,- per dag. De werkgever en werknemer kunnen hier samen vaste afspraken voor maken over het aantal dagen waarop de werknemer thuiswerkt. De huidige onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer blijft ook bestaan.

Wij houden de ontwikkelingen en definitieve plannen de komende periode uiteraard goed in de gaten.